Про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника

 правове регулювання Вашого питання:  Основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі по тексту: Закон).

 Згідно ч.ч. 2 ,3 ст. 26 Закону непрацездатними членами сім’ї вважаються:  

1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого ст. 26 цього Закону;

2) діти (у тому числі, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18  років.

Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної  середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

3) чоловік (дружина), а в разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

3. До членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, зазначені в частині другій цієї статті, якщо вони:

1) були на повному утриманні померлого годувальника;

2) одержали від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Статтею 38 Закону передбачено період, на який призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника. Зміна розміру пенсії.

 Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім’ї померлого годувальника вважається непрацездатним згідно із частиною 2 ст. 26 Закону (див. вище), а членам сім’ї, як досягли пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону, – довічно. 

Зміна розміру пенсії або припинення її виплати членам сім’ї здійснюється з першого числа місяця, що настає за місцем, у якому склалися обставини, що спричинили зміну розміру або припинення виплати пенсії.

On Жовтень 4th, 2016, posted in: Блог Адвоката by
Разработка логотипа и дизайн Брендбук.