Звільнення опікунів (піклувальників) від їх обов’язків за ініціативою органів опіки й піклування

  згідно Правил опіки та піклування, затверджено Наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26.05.99 № 34/166/131/88, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17червня 1999 р. за №387/3680:

Звільнення опікунів (піклувальників) від їх обов’язків. Припинення опіки (піклування)

  Опікуни та піклувальники на їх прохання можуть бути звільнені від виконання своїх обов’язків, якщо орган опіки та піклування за місце проживання підопічного визнає, що дане прохання викликане поважною причиною. 

Органи опіки та піклування за своєю ініціативою, за клопотанням підопічних, державних або громадських організацій, а також згідно з обґрунтованими заявами будь-яких осіб можуть звільнити опікуна або піклувальника від виконання покладених на нього обов’язків,якщо встановлять, що опікун чи піклувальник не відповідає своєму призначенню або належним чином не виконує своїх обов’язків. (п.п. 5.1 – 5.2 п.5).

Доцільно зауважити, рішення органів опіки і піклування про призначення або звільнення опікунів і піклувальників від виконання своїх обов’язків, а також з інших питань опіки і піклування можуть бути оскаржені зацікавленими особами чи опротестовані прокурором у встановленому законом порядку.

Контроль за діяльністю опікунів і піклувальників здійснюється органами опіки та піклування із залученням громадськості шляхом планових відвідувань осіб, які перебувають під опікую (піклуванням).

Періодичність відвідувань установлюється окремим графіком, але не рідше ніж раз на рік, крім першої перевірки, яка проводиться через три місяці після встановлення опіки і піклування (п.п. 4.13, 4.14 п. 14).

Звертаю Вашу, увагу що в чинному законодавстві, що регулює дані правовідносини не міститься обов’язку  органів опіки і піклування здійснювати попереджування про скасування опікунства.

On Жовтень 4th, 2016, posted in: Блог Адвоката by
Разработка логотипа и дизайн Брендбук.