Звільнення працівника за прогули

  В п.4 ст. 40 КЗпП України передбачено, що трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом: прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин.

Доцільно зауважити, ст. 184 КЗпП України передбачено заборону звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – ч.6 ст. 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

У разі якщо працівник не підпадає під категорію осіб, що передбачена вищевказаною статтею.

Рекомендую типовий план дій по звільненню працівника за прогул.

1. Службова (Доповідна) записка безпосереднього керівника працівника про відсутність працівника на роботі.

2. Складіть акт про відсутність на робочому місці, який має бути підписаний комісією у складі не менш трьох осіб. (У акту потрібно зазначити дні коли працівник фактично бу відсутній на роботі).

Крім того, в обов’язковому порядку факт відсутності працівника на робочому місці має бути відображений в табелі обліку робочого часу.

3. На домашню адресу працівника, що не появляється на роботі та не повідомляє причину своєї відсутності, відправити лист з повідомленням про вручення та описом, з вимогою надати письмове пояснення відсутності на роботі (з оптимальним строком для відповіді).

У разі повернення  вищевказаного листа відправнику, або не відповіді на вимогу, складається відповідний акт, підписаний комісією не менше, ніж з трьох осіб.

4. При  наявності на підприємстві профспілки членом якої є працівник, отримайте згоду для звільнення його за прогули.

 У разі якщо працівник  так і не з’явиться на роботу.

Він звільняється останнім днем фактичного виконання ним трудових обов’язків з виданням наказу про звільнення більш пізньою датою.

5. В день видання вищевказаного Наказу копія його направляється працівнику, листом з повідомленням про вручення та описом вкладення, разом з листом пропозицією з’явитись за трудовою книжкою та отриманням усіх належних йому сум.

On Листопад 23rd, 2016, posted in: Блог Адвоката by
Разработка логотипа и дизайн Брендбук.